12 May 2017

Kuih lapis pandan

Macam biasa, hari Jumaat minggu kedua ada kelas Riyadhus Solehin oleh Ustaz Cahyono di surau.
Kali ni Mama buat kuih lapis pandan.



Comel dan menggoda, bukan?
Resipi kali ini tidak terlalu manis dan sedang elok sahaja manisnya.
Tetapi makan harus berpada,
tidak nanti naik pula bacaan gula!

---

KUIH LAPIS PANDAN

Bahan-bahan:
1 1/2 cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung jagung
1/2 cawan gula pasir
1 cawan santan pekat
3 cawan air
secubit garam
perisa pandan
pewarna hijau

Cara-cara membuatnya:
  1. Satukan kedua-dua jenis tepung, beserta garam dan gula pasir. Masukkan air dan santan pekat.
  2. Gaulkan semua bahan dan tapiskan. Bahagikan adunan kepada dua bahagian.
  3. Campurkan pewarna hijau dan perisa pandan ke dalam salah satu bahagian, satu lagi bahagian biarkan plain sahaja.
  4. Panaskan kukusan dan sapukan minyak pada acuan lompang.
  5. Masukkan satu sudu kecil adunan putih dan kukuskan selama 3 minit (atau sehingga ia mengeras sedikit)
  6. Masukkan pula satu sudu kecil adunan hijau dan kukuskan lagi selama tiga minit (atau sehingga ia mengeras sedikit)
  7. Masukkan satu sudu kecil adunan putih supaya ia berselang-seli.
  8. Pada lapisan terakhir, keseluruhan adunan dikukus selama sepuluh minit. (Jika perlu, balutkan tudung periuk dengan kitchen towel bagi memastikan air kukusan tidak menitik ke atas permukaan kuih.)
  9. Setelah kuih masak, boleh angkat dan sejukkan.
  10. Siap untuk dihidang.




No comments: